4 zimowe przepisy na dania dla osób z chorobą Hashimoto

Choroba tarczycy – Hashimoto wymaga od osoby, która na nią cierpi, uważności podczas wyboru jadłospisu. Część składników powinna być z diety wykluczona, podaż innych zaś powinniśmy zwiększyć. Jak nie pogubić się, aby zachować równowagę? Nie martw się, te zimowe przepisy pomogą Ci w wyborze posiłków obiadowych.

Co jeść, kiedy ma się Hashimoto?

Choroba tarczycy – Hashimoto wiąże się to z modyfikacją diety: częściej muszą się w niej pojawiać tłuszcze omega-3, zważać powinno się na ilość żelaza i selenu w diecie. Kontrolowana powinna być także ilość kalorii, jaką spożywasz. Z tymi przepisami, życie z Hashimoto nie straci smaku nawet zimą!

Tagliatelle w sosie szpinakowym z pieczonym dorszem

  • 1 porcja pełnoziarnistego makaronu tagliatelle
  • 150 g mrożonego szpinaku liściastego lub pół opakowania szpinaku baby
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego bez laktozy
  • Sól, pieprz
  • Masło klarowane – do smażenia
  • 2 sztuki polędwicy z dorsza
  • Przyprawy – według uznania
  • Odrobina oliwy z oliwek
  • Starta skórka z cytryny
  • Polędwiczki umyj, osusz ręcznikiem papierowym, dopraw i piecz 15-18 minut w 220 stopniach zawiniętego w folii z dodatkiem odrobiny oliwy z oliwek.

Makaron ugotuj al dente. Na patelnię z rozgrzanym masłem klarowanym wrzuć szpinak, po zmięknięciu dodaj czosnek, dopraw solą i pieprzem. Kiedy szpinak będzie odpowiednio podsmażony, dodaj jogurt naturalny i trzy łyżki wody z gotowania makaronu.

Gdy tagliatele będzie gotowe, odcedź je i dodaj do szpinaku.

Polędwiczki podawaj ułożone na makaronie w sosie szpinakowym, posypane startą skórką z cytryny.

Krem marchewkowy

  • 700 g obranej marchwi
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 g strączków
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • Sól, pieprz
  • Oliwa z oliwek – do podania
  • Masło klarowane – do smażenia

Pokrojoną cebulę podsmaż w garnku na odrobinie masła. Gdy się zeszkli, dodaj czosnek, uważając, by go nie przypalić – wtedy zgorzknieje. Pokrojoną marchew dodać do garnka i zalać bulionem warzywnym. Gotować, aż marchewka zmięknie, po czym zmiksować blenderem. Aby nadać zupie bardziej kremowego wymiaru, pod koniec miksowania dodać serek topiony. Można go zastąpić niewielką ilością śmietany 30%.

Makaron z pesto i pieczonymi warzywami

  • 1 porcja makaronu pełnoziarnistego
  • 3 łyżeczki ulubionego pesto
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • Pół papryki czerwonej
  • ¼ papryki pomarańczowej
  • 4 pieczarki
  • 1 nieduża cebula
  • Łyżka oliwy z oliwek
  • Przyprawy: oregano, sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka wędzona, natka pietruszki do posypania

Warzywa pokroić: pomidorki na połówki, papryki na większe kwadraty, pieczarki na ćwiartki, cebulę w grube piórka. Włożyć do miski, polać oliwą, posypać przyprawami. Wymieszać, wyłożyć na blachę, piec ok 30-40 minut w 200 stopniach – do zarumienienia. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odłożyć 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu. Po odcedzeniu, wymieszać na głębokiej patelni z pesto, dodać upieczone warzywa i wodę z gotowania, podsmażać chwilę.

Podawać posypane ulubionym dodatkiem: słonecznikiem, sezamem, pestkami dyni, etc.

Łosoś z sałatką z orzechami

  • 200 g fileta z łososia
  • 2 plastry cytryny
  • Niewielka garść koperku – świeżego lub mrożonego
  • Sól, pieprz cytrynowy
  • Odrobina oliwy z oliwek
  • 150 gram mieszanki sałat
  • 7 pomidorków koktajlowych
  • 1 mały ogórek
  • Garść żurawiny
  • Garść ulubionych orzechów: włoskich, pekan, nerkowca
  • Sól, oregano, papryka, pieprz
  • 2 łyżeczki oleju lnianego

Umytego łososia przypraw, ułóż na folii aluminiowej skropionej oliwą, na wierzch połóż plasterki cytryny i koperek, zawiń i piecz 15-18 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Sałatę wsyp do miski, dodaj pokrojone warzywa, żurawinę i orzechy. Olej wymieszaj z przyprawami, mieszanką polej sałatę.

Podawaj z ulubioną kaszą.