Choroba tarczycy – Hashimoto wymaga od osoby, która na nią cierpi, uważności podczas wyboru jadłospisu. Część składników powinna być z diety wykluczona, podaż innych zaś powinniśmy zwiększyć. Jak nie pogubić się, aby zachować równowagę? Nie martw się, te zimowe przepisy pomogą Ci w wyborze posiłków obiadowych.
Co jeść, kiedy ma się Hashimoto?
Choroba tarczycy – Hashimoto wiąże się to z modyfikacją diety: częściej muszą się w niej pojawiać tłuszcze omega-3, zważać powinno się na ilość żelaza i selenu w diecie. Kontrolowana powinna być także ilość kalorii, jaką spożywasz. Z tymi przepisami, życie z Hashimoto nie straci smaku nawet zimą!
Tagliatelle w sosie szpinakowym z pieczonym dorszem
- 1 porcja pełnoziarnistego makaronu tagliatelle
- 150 g mrożonego szpinaku liściastego lub pół opakowania szpinaku baby
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki jogurtu naturalnego bez laktozy
- Sól, pieprz
- Masło klarowane – do smażenia
- 2 sztuki polędwicy z dorsza
- Przyprawy – według uznania
- Odrobina oliwy z oliwek
- Starta skórka z cytryny
- Polędwiczki umyj, osusz ręcznikiem papierowym, dopraw i piecz 15-18 minut w 220 stopniach zawiniętego w folii z dodatkiem odrobiny oliwy z oliwek.
Makaron ugotuj al dente. Na patelnię z rozgrzanym masłem klarowanym wrzuć szpinak, po zmięknięciu dodaj czosnek, dopraw solą i pieprzem. Kiedy szpinak będzie odpowiednio podsmażony, dodaj jogurt naturalny i trzy łyżki wody z gotowania makaronu.
Gdy tagliatele będzie gotowe, odcedź je i dodaj do szpinaku.
Polędwiczki podawaj ułożone na makaronie w sosie szpinakowym, posypane startą skórką z cytryny.
Krem marchewkowy
- 700 g obranej marchwi
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 100 g strączków
- 600 ml bulionu warzywnego
- Sól, pieprz
- Oliwa z oliwek – do podania
- Masło klarowane – do smażenia
Pokrojoną cebulę podsmaż w garnku na odrobinie masła. Gdy się zeszkli, dodaj czosnek, uważając, by go nie przypalić – wtedy zgorzknieje. Pokrojoną marchew dodać do garnka i zalać bulionem warzywnym. Gotować, aż marchewka zmięknie, po czym zmiksować blenderem. Aby nadać zupie bardziej kremowego wymiaru, pod koniec miksowania dodać serek topiony. Można go zastąpić niewielką ilością śmietany 30%.
Makaron z pesto i pieczonymi warzywami
- 1 porcja makaronu pełnoziarnistego
- 3 łyżeczki ulubionego pesto
- 8 pomidorków koktajlowych
- Pół papryki czerwonej
- ¼ papryki pomarańczowej
- 4 pieczarki
- 1 nieduża cebula
- Łyżka oliwy z oliwek
- Przyprawy: oregano, sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka wędzona, natka pietruszki do posypania
Warzywa pokroić: pomidorki na połówki, papryki na większe kwadraty, pieczarki na ćwiartki, cebulę w grube piórka. Włożyć do miski, polać oliwą, posypać przyprawami. Wymieszać, wyłożyć na blachę, piec ok 30-40 minut w 200 stopniach – do zarumienienia. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odłożyć 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu. Po odcedzeniu, wymieszać na głębokiej patelni z pesto, dodać upieczone warzywa i wodę z gotowania, podsmażać chwilę.
Podawać posypane ulubionym dodatkiem: słonecznikiem, sezamem, pestkami dyni, etc.
Łosoś z sałatką z orzechami
- 200 g fileta z łososia
- 2 plastry cytryny
- Niewielka garść koperku – świeżego lub mrożonego
- Sól, pieprz cytrynowy
- Odrobina oliwy z oliwek
- 150 gram mieszanki sałat
- 7 pomidorków koktajlowych
- 1 mały ogórek
- Garść żurawiny
- Garść ulubionych orzechów: włoskich, pekan, nerkowca
- Sól, oregano, papryka, pieprz
- 2 łyżeczki oleju lnianego
Umytego łososia przypraw, ułóż na folii aluminiowej skropionej oliwą, na wierzch połóż plasterki cytryny i koperek, zawiń i piecz 15-18 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Sałatę wsyp do miski, dodaj pokrojone warzywa, żurawinę i orzechy. Olej wymieszaj z przyprawami, mieszanką polej sałatę.
Podawaj z ulubioną kaszą.