Rodzaje i różnice między kawami – ziarnista, mielona czy rozpuszczalna?

Jakie są rodzaje kaw i czym różnią się one między sobą? Dowiedz się więcej o tym magicznym napoju, który uwielbia niemal każdy!

 

 

Kawa ziarnista, mielona i rozpuszczalna

Kawa to jeden z najpopularniejszych trunków na świecie, może poszczycić się bogatą historią. I choć większość z nas pije kawę, to jednak w zdecydowanej większości bardzo mało wiemy o rodzajach kaw, ich różnicach czy sposobach parzenia. Taką wiedzę na najwyższym poziomie możesz uzyskać, zapisując się na kurs baristy. Kurs na baristę to znakomity pomysł dla smakoszy, pasjonatów i amatorów kawy. Warto jednak wcześniej poznać kilka ciekawostek dotyczących kawy ziarnistej, mielonej i rozpuszczalnej.

Kawa ziarnista uważana jest za esencję bogactwa aromatu i smaku naturalnej kawy. W ziarnach znajduje się ponad 800 związków, w tym głównie olejki aromatyczne, od których zależy moc palenia kawy. Jaśniej palone kawy polecane są głównie solo, ciemniejsze można pić natomiast bez dodatków lub np. z mlekiem. Ponadto kawa ziarnista ma bardzo intensywny smak i aromat, ulegają one całkowitemu uwolnieniu w czasie mielenia i parzenia.

Z tego powodu zaleca się mielenie kawy tuż przed parzeniem, w tym celu natomiast najlepiej sprawdzają się młynki żarnowe. Nie przypalają one ziarna kawowca, zamiast tego rozdrabniając je na stosowną grubość. Już w trakcie mielenia poczujesz niesamowity zapach, który potrafi pobudzić zmysły. Kawę ziarnistą można zaparzyć na wiele sposobów.

Kawa mielona jest hermetycznie zapakowana w niewielkie opakowania – zazwyczaj ok. 250 gramów. Taki sposób pakowania i stosunkowo mała ilość kawy sprawiają, że przy odpowiednim przechowywaniu najlepszy smak i aromat kawy utrzymuje się bardzo długo. Po otwarciu kawę najlepiej przechowywać w dokładnie zamkniętym opakowaniu – albo oryginalnym, albo szklanym pojemniku.

Do największych zalet mielonej kawy zalicza się jej szybkie przygotowanie. Bez trudu możesz ją zaparzyć na dowolne sposoby tuż po otwarciu opakowania. Poranna kawa przed wyjściem do pracy? A może krótka przerwa, w czasie której chcesz zaparzyć kawę na szybko? Doskonale sprawdza się wtedy kawa mielona.

Choć kawa mielona jest prosta w przygotowaniu, to jeszcze łatwiej zaparzyć kawę rozpuszczalną – wystarczy ją zalać gorącą wodą. Nie musisz przestrzegać żadnych specjalnych procedur oraz zasad, gdyż smak kawy, jej klarowność oraz konsystencja zależą przede wszystkim od proporcji kawy i wody (oraz mleka lub innych dodatków, jeżeli je dodajesz). Najważniejszym składnikiem kawy rozpuszczalnej jest esencja wydobyta z kawy ziarnistej. Po odpowiedniej obróbce kawa ma postać kryształków lub proszku.

Kawa rozpuszczalna przez bardzo długi czas zachowuje swoje walory smakowe, łatwo można ją także przechowywać. Nie dość, że świetnie sprawdza się w domu czy w pracy, to do tego kawę rozpuszczalną wykorzystuje się np. do ciast czy deserów.

 

Który typ kawy wybrać?

Przedstawiony wyżej podział dotyczący kaw jest zaledwie podstawowy. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, zapisz się na kurs baristy. Jak jednak wybrać kawę dla siebie? Zdaniem ekspertów od kawy wszystkie walory tego trunku można odczuć wyłącznie dzięki kawie świeżo zmielonej. Oczywiście zarówno kawa ziarnista, jak i kawa rozpuszczalna mają swoje walory. Warto też dodać, że kawa nie tylko pobudza czy zachwyca smakiem, ale do tego ma różnorodne właściwości zdrowotne – pomaga obniżyć poziom stresu i poprawia samopoczucie. Zatem już teraz zapisz się na kurs baristy i poznaj lepiej różne oblicza kawy!